Історія виникнення кейтерингу

Кейтеринг (с англ. Catering) – це сфера громадського харчування, яка займається обслуговуванням клієнтів на виїзді. Під це визначення потрапляє багато видів проведення урочистостей, це може бути банкет, фуршет, весілля, ювілей і т.д.

Прабатьком кейтерингу вважається Жан-Франсуа Ватель. Свого часу, він влаштовував бенкети для короля Франції Людовіка XIV, про грандіозність яких говорять досі в школах рестораторів.

Навіть в той час важливо було не тільки нагодувати смачно, але ще вразити оригінальною подачею, презентацією страв, унікальною сервіровкою.
Щоб здивувати гостей, Ватель запрошував на банкети магів, письменників, артистів, музикантів. Він не був кухарем високого рівня, але зате чудово організовував святкові та офіційні банкети. Звичайний прийом їжі він перетворив на справжнє мистецтво.

Поступово кейтеринг став розвиватися як окрема галузь в закладах громадського харчування. Світові масштаби виїзні обіди отримали на початку XX століття в Америці.

У той час на території США проводилися масові будівництва висоток. 

Керівництво, з метою економії часу на проведенні робіт, вирішило використовувати кейтеринг для забезпечення харчування будівельників.
Ідея доставки їжі за місцем вимоги отримала популярність швидко і в Європі.

Інші міста про те що таке кейтеринг, дізналися тільки на початку 2000-х років. Зараз існує багато підходів і нових ідей в розвитку кейтерингу, як бізнесу.

повернутися до новин